دانه های چیا؛ درباره خواص این ابرغذا چه می دانید؟
به گزارش نکته های خرید، مصرف دانه ها گیاه چیا که بومی آمریکای مرکزی است، در سال های اخیر رواج یافته و به عنوان یک ابرغذا یا غذای کارکردی تبلیغ می گردد.
به گزارش همشهری، عنوان غذا های کارکردی به غذا هایی داده می گردد که سودمندی هایی فراتر از ارزش تغذیه ای شان دارند، مانند کاهش کلسترول خون یا بهبود بخشیدن به سلامت روده.
دانه های چیا بعلاوه به عنوان یک جزء غذایی کارکردی هم به کار می فرایند و به اقلام غذایی کمتر مغذی مانند کیک و شیرینی اضافه می شوند تا مشتریان حساس به سلامت را جلب نمایند.
از جمله خواص سلامت بخشی که به دانه های چیا نسبت داده می گردد، کاهش اشتها و وزن، کاهش چربی های خون از نوع تری گلیسرید و بهبود اندازه قندن خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است.
منشا دانه های چیا
دانه های چیا از گیاه سالویا هیسپانیکا ال منشا می گیرند که زمانی یکی از محصولات غذایی عمده مکزیک و گواتمالا بود. این گیاه از 3500 سال پیش از میلاد به عنوان یک منبع غذایی در این منطقه کشت می شده است و اکنون بازار جهانی آن فروش آن به بیش از 2 میلیارد دلار رسیده است.
مواد مغذی موجود در دانه های چیا
دانه های چیا منبع چربی های چنداشباع نشده از نوع اسید های چرب اومگا-3، فیبرهیا خوراکی، پروتئین، کلسیم، فسفر و روی هستند.
دو قاشق چایخوری دانه چیا حاوی 140 کالری، 4 گرم پروتئین، 11 گرم فیبر، 7 گرم چربی اشباع نشده، 18 درصد اندازه ضروری روزانه دریافت کلسیم و نیز مواد معدنی کمیابی مانند روی یا زینک و مس است.
دانه های چیا غنی ترین منبع گیاهی اسید های چرب اومگا-3 هستند. این دانه ها حاوی پروتئین های کاملی هستند که دارای هر 9 اسید آمینه ضروری هستند که خود بدن نمی ةواند بسازد.
خواص سلامت بخش چیا
دانه های چیا حاوی اجزای متعددی هستند که هنگامی که به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل غنی از گیاهان خورده شوندن، می توانند از ایجاد بیماری های مزمن گوناگون جلوگیری نمایند.
پژوهشگران به طور خاص به محتوای بالای اسید های چرب آلفا لینولئیک (ALA) یکی از انواع اسید های چرب اومگا-3 در دانه های چیا علاقمندند. شصت درصد از روغن موجود در دانه های چیا از نوع اسید های چرب اومگا-3 است.
اما پژوهش های فعلی نشان می دهند که به جای اینکه صرفا به دانه های چیا برای دریافت اسید های چرب اومگا-3 متکی باشید، بهتر است رژیم غذایی انتخاب کنید که حاوی مواد غذایی متعدد غنی از این چربی مفید باشد.
آنالیز های حیوانی و انسانی نشان داده اند اسید های چرب اومگا-3 اثر مفیدی بر سلامت قلب و عروق دارند (کلسترول را پایین می آورند، ریتم ضربان قلب و فشار خون را تنظیم می نمایند، از ایجاد لخته خونی جلوگیری می نمایند و التهاب را کاهش می دهند).
فیبر های موجود در چیا عمدتا فیبر های قابل حل و لعاب هستند که قوام چسبناک دانه های چیا پس از جذب رطوب را ایجاد می نمایند.
این فیبر ها ممکن است به کاهش کلسترول LDL یاری می نماید و فرایند هضم را آهسته می نماید و می تواند از افزایش شدید اندازه قند خون پس از خوردن غذا جلوگیری و احساس پری ایجاد می نماید.
چطور چیا را مصرف کنیم؟
ژل چیا: دانه های چیا آب را به سرعت جذب می نمایند (این دانه ها می توانند تا 10 برابر وزنشان مایع جذب نمایند). یک چهارم فنجان دانه را در یک یک فنجان مایع بریزید و خوب به هم بزنید و سر آن را بپوشانید. 15 تا 20 دقیقه آن را به حال خود بگذارید تا قوام آن به صورت یک ژلاتین نرم در آید. این ژل را می توانید تا یک هفته در یخچال نگهدارید. آن را به اسموتی ها و سوپ ها اضافه کنید تا ارزش غذایی آن ها را افزایش دهید و قوام آن را بیشتر کنید.
پودینگ چیا: برای تهیه دسر، یک چهارم فنجان دانه چیا را با یک فنجان مایعی مانند شیر (شیر معمولی یا شیر بادام یا شیر سویا) یا با آب میوه 100 درصد مخلوط کنید. این مخلوط را برای دست کم 15 دقیقه در یخچال بگذارید. در صورت تمایل مغز های خوراکی، تکه های میوه تازه یا دارچین را به آن اضافه کنید.
جوانه چیا: دانه های چیا را در یک لایه منفرد (فقط از یک قاشق چایخوری دانه بهره ببرید) در یک نعلبکی سفالی بریزید. چند بار در روز روی آن ها آب بپاشید و روی آن ها را با یک ورقه پلاستیکی یا بشقاب شیشه ای شفاف بپوشانید. این نعلبکی را در نقطه ای آفتاب گیر بگذارید. هر صبح و عصر به آن ها آب بپاشید تا جوانه های سبز پس از 3 تا 7 روز ظاهر شوند. از این سبزی های کوچک به عنوان چاشنی به سالاد و ساندویچ ها بیفزایید.
جایگزین تخم مرغ: دانه های چیا را می توان به جایگزین تخم مرغ در آشپزی استفاده کرد. به عنوان جایگزین یک تخم مرغ کامل، یک قاشق غذاخوری دانه کامل چیا یا دو 2 فنجان چای خوری دانه چیای آسیا شده را با 3 قاشق غذاخوری آب مخلوظ کنید. این مخلوط را برای دست کم 5 دقیقه یا تازمانی که قوام مخلوظ به حد تخم مرغ خام همزده برسد، به حال خود بگذارید.
چطور چیا را سرو کنیم؟
دانه های چیا یک جزء غذایی هستند که در بسیاری از غذا ها قابل به کار بردن هستند. این دانه ها رایحه مشخصی ندارند و با رایحه های دیگر در یک غذا رقابت نمی نمایند. این دانه ها در حضور مایع نرم می گردد و قوام کمتر قابل شناسایی پیدا می نمایند. این دانه ها در محصولات تجاری به غلات صبحانه، نوشیدنی ها، نان ها و سایر محصولات نانوایی برای افزایش ارزش تغذیه ای افزوده می گردد. اساسا، دانه های چیا را می توان به هر غذایی که دارای رطوبت باشد که این دانه ها را در خود نگهدارد، افزود.
منبع: فرارو