شیطنت؛ عامل مرجوع شدن محصولات کشاورزی؟!

به گزارش نکته های خرید، پس از برگشت خوردن محموله صادراتی فلفل دلمه ای از کشور روسیه، خبر هایی مبنی بر برگشت خوردن محموله کیوی صادراتی به هند به علت باقی ماندن بعضی سموم و آفات روی این محصولات صادراتی منتشر شد. اگرچه متولیان بخش قرنطینه و سازمان حفظ نباتات کشور با رد این ادعا ها از رایزنی با کشور های هدف صادراتی برای برطرف مسائل مذکور خبر دارند. آن ها تأکید کردند که تغییری در نوع و کیفیت سموم یا فرایند فراوری محصولات گلخانه ای و باغی کشورمان ایجاد نشده تا مستمسکی برای برگشت خوردن این اقلام از بازار های صادراتی باشد بلکه به روز نشدن نظام استاندارد سموم محصولات کشاورزی وارداتی در بعضی کشور ها موجب ایجاد چنین مسائلی شده است.

شیطنت؛ عامل مرجوع شدن محصولات کشاورزی؟!

به گزارش همشهری، این در حالی است که تازه ترین خبر ها از برگشت خوردن محموله 3 هزار و 500 تنی سیب زمینی ایرانی از ازبکستان حکایت دارد و پیش از آن نیز محموله سیب زمینی صادراتی از ترکمنستان برگشت داده شده است. با عنایت الله بیابانی، نایب رئیس خانه کشاورز در خصوص آخرین شرایط فراوری و علت مرجوع شدن بعضی محصولات کشاورزی صادراتی مصاحبه نموده ایم.

با توجه به کم آبی شرایط سال جاری فراوری محصولات سیب و مرکبات چگونه است؟

با وجود کم آبی و افزایش هزینه تمام شده فراوری، شرایط کنونی فراوری محصولات زراعی و باغی به علت موقعیت خوبی که فراوری نمایندگان در گذشته داشته اند، بسیار عالی است. اکنون برترین سیب درختی در استان های آذربایجان شرقی و غربی، سمیرم و دماوند فراوری می گردد، اما با وجود تنگنا های کشاورزان برای تداوم فراوری باید در زمینه بازرگانی داخلی و خارجی محصولات، اقداماتی صورت می گرفت که هنوز اجرایی نشده است.

به طور مثال در خصوص مرکبات و کیوی به علت گرانی کارگر و قیمت بالای جعبه برای برداشت محصول و هزینه بالای حمل ونقل مسائل زیادی برای فراوری نمایندگان ایجاد شده است. در خصوص سایر مرکبات مانند پرتقال نیز رشد دلال بازی موجب شده پرتقالی راکه در بعضی خرده فروشی های سطح شهر تا کیلویی 30 هزار تومان و در میادین حدود 15 تا 20 هزار تومان عرضه می گردد، باغداران به علت هزینه های فراوری قادر به برداشت آن از باغات نباشند و همچون گذشته فراوری محصولات کشاوزی درگیر مسائل دلالی شده است. با وجود این، سال جاری حداقل 2 میلیون و 500 هزار تن مرکبات فقط در استان مازندران برداشت می گردد و مقدار فراوری سیب در کشورمان نیز بیش از 4 میلیون تن خواهد بود.

علت اصلی مباحث مطرح در خصوص برگشت خوردن بعضی محصولات کشاورزی از بازار های هدف صادراتی چیست؟

واقعیت آن است که کشاورزان با وجود رشد هزینه تمام شده فراوری، ناچار هستند تا محصولاتشان را به کمتر از ارزش واقعی عرضه نمایند و وقتی میوه به میادین و میوه فروشی ها می رسد، قیمت آن تا چند برابر افزایش قیمت می یابد. بر این اساس باید مدیریت فراوری و توزیع میوه و مرکبات شکل گیرد تا نهاده ها به قیمت مناسب به دست کشاورزان برسد و از فراوری محصولات بی کیفیت و برگشت خوردن آن از بازار های صادراتی جلوگیری گردد.

برآورد ها نشان می دهد که در خصوص کیوی که برداشت آن از 25 آبان ماه سال جاری شروع شده شاهد رشد 50 هزارتنی فراوری خواهیم بود و مقدار فراوری این محصول که در سال گذشته 350 هزار تن بود به 400 هزار تن افزایش می یابد. اما در شرایطی که طی سال گذشته بیشتر کیوی فراوریی ایران به ترکیه و کشور های اروپایی و به وسیله روسیه به کشور های اروپایی صادر شد، سال جاری شاهد برگشت خوردن محموله کیوی صادراتی ایران به بهانه واهی باقی ماندن سموم یا آفات روی این محصول از هند هستیم.

علت اصلی برگشت محموله کیوی ایرانی از هند چیست؟

در سال گذشته حتی در توان هندی ها نبود تا کیوی ایرانی را بخرند و این محصول به کشور های اروپایی و عربی صادر می شد و فقط بعضی کیوی های دست دوم صادراتی ایران به وسیله امارات به هند می رفت، اما سال جاری متأسفانه هندی ها کیوی های ایرانی را برگشت زدند که باید در وزارت جهادکشاورزی و معاونت باغبانی آنالیز گردد تا ببینیم انگیزه اصلی برگشت خوردن محصولات کشاورزی صادراتی چیست.

رشد هزینه فراوری و برگشت خوردن محصولات کشاورزی فشار مضاعفی را بر مصرف نمایندگان و کشاورزان وارد نموده است. به طور مثال سال جاری قیمت گوجه فرنگی در شرایطی افزایش یافته است که قبلا با دپو و از بین رفتن این محصول در مراکز فراوری روبرو بودیم. این در حالی است که به علت کم آبی، فراوری محصولات جالیزی و سبزی و صیفی بسیار هزینه بر بوده و باید ارزش واقعی محصولات کشاورزی ایران در بازار های جهانی حفظ گردد. علت برگشت خوردن کیوی صادراتی ایران به هند، در حالی باقی ماندن سموم یا بعضی آفات اعلام شده که اصلا کیوی ایرانی سمپاشی نمی گردد. علت واقعی این اقدام هندی ها هنوز به درستی معین نیست، اما به نظر می رسد برای مقابله با این اقدامات، باید در سیاست های فراوری و صادرات بخش کشاورزی بازنگری گردد

علت برگشت خوردن محموله سیب زمینی صادراتی ایران از ازبکستان و ترکمنستان چیست؟

در خصوص سیب زمینی قبلا بهانه هایی مانند افزایش نیترات و تأثیر آن در درشت شدن سیب زمینی فراوریی کشورمان اعلام می شد که این بهانه ها از بین رفته و بعضی بهانه تراشی های تازه را شاهد هستیم. برگشت خوردن محموله صادراتی سیب زمینی ایران به علت باقی ماندن سموم از بعضی کشور ها نیز به همین خاطر انجام شده است. بعلاوه تأثیر استفاده از سم و کود بی کیفیت در تغییر شرایط و افت کیفیت فراوری سیب زمینی و سایر محصولات کشاورزی نیز صحت ندارد و اغلب فراوری نمایندگان برای فراوری محصولاتشان حتی از سموم چینی استفاده نمی نمایند و کوشش می نمایند تا از سموم و کود باکیفیت استفاده نمایند.

یعنی استفاده از سموم بی کیفیت عامل افت کیفیت و برگشت این محصولات نبوده است؟

استفاده از سموم و کود با کیفیت شیاز سال های گذشته در بخش فراوری محصولات کشاورزی رایج بوده و به همین علت محصولات فراوریی ایرانی را روی درخت خریداری می کردند.

در خصوص شائبه هایی که اخیرا در خصوص تأثیر استفاده از سموم بی کیفیت یا... در مرجوع شدن محصولات کشاورزی ایرانی مطرح شده نیز باید دستگاه های متولی مانند سازمان ملی استاندارد، سازمان حفظ نباتات، معاونت باغبانی وزارت جهادکشاورزی و... به وظایف خود در زمینه رصد و پایش کیفیت محصولات کشاورزی عمل و اعلام نمایند که عامل برگشت خوردن محصولات زراعی و باغی کشورمان از بعضی بازار های هدف، مسائلی مانند استفاده از سموم و کود بی کیفیت یا باقی ماندن آثار آن در محصول نهایی بوده و یا اینکه بعضی شیطنت های سیاسی عامل برگشت خوردن این محصولات و فشار بیشتر به کشاورزان و از دست رفتن بازار های صادراتی این محصولات بوده است.

منبع: فرارو

به "شیطنت؛ عامل مرجوع شدن محصولات کشاورزی؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شیطنت؛ عامل مرجوع شدن محصولات کشاورزی؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید