طرز تهیه ماش پلو(غذا محلی گرگان و گنبدکاووس) با روشی محلی و خوشمزه
به گزارش نکته های خرید، ماش پلو غذای کدام شهر است؟ ماش پلو یکی از انواع غذای سنتی گرگان است که آن را با مواد مختلف و متنوعی آماده می نمایند. طرز تهیه ماش پلو شبیه لوبیا پلو یا عدس پلو بوده و اگر عاشق این دو غذا هستید، از خوردن پلو ماش نیز لذت می برید. ماش پلو با گوشت یک غذای خوشمزه و سنتی و کاملاً ایرانی است که آن را برای وعده ناهار یا شام آماده می نمایند.

پلو ماش با پیاز داغ این غذای مجلسی، هم برای مهمانی های رسمی و هم برای دورهمی های محبت آمیز و خانوادگی مورد استفاده قرار می گیرد. طرز تهیه ماش پلو، به عنوان یکی از انواع غذای سنتی گنبدکاووس راحت است و آماده سازی مخلفات این غذا به صورت سلیقه ای خواهد بود.
ماش پلو | |
تعداد نفرات | 4 نفر |
زمان آماده سازی | 40 دقیقه |
زمان پخت غذا | 90 دقیقه |
مقدار سختی | میانه |
مقدار کالری در هر 100 گرم | 236 کیلوکالری |
طرز تهیه ماش پلو خوشمزه
ماش پلو، غذای خوشمزه گرگانی.تهیه ماش پلو به فصل خاصی بستگی ندارد، زیرا ماش جزو حبوبات بوده و همواره در دسترس است. این غذا را می توانید هم به همراه گوشت چرخ نموده یا قلقلی شده و هم با گوشت مرغ و ماهیچه آماده و سرو کنید. برای تزیین نهایی ماش برنج نیز می توانید مطابق سلیقه خود از کشمش پلوئی، پیاز داغ و سایر مواد خوراکی بهره ببرید.
ماش پلو کنار لذت چشیدن طعم یک غذای محلی گرگان، فواید بی شماری نیز برای بدن دارد. در این مطلب قصد داریم تا مراحل آماده سازی این غذا و فوت و فن های خوشمزه تر شدن آن را به صورت مرحله به مرحله برای شما توضیح دهیم.
مواد اولیه برای تهیه پلو با ماش
این غذا عطر و طعم بسیار خوبی دارد.طرزتهیه ماش پلو و مواد لازم برای تهیه این غذای خوشمزه به توضیح زیر است:
مواد لازم | میزان مورد نیاز |
گوشت چرخ نموده | 250 گرم |
پیاز | 1 عدد |
برنج | 3 پیمانه |
ماش | 1 پیمانه |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
زعفران دم نموده | 1 استکان |
کشمش (برای تزئین) | به میزان لازم |
زرشک (برای تزئین) | به میزان لازم |
دستور پخت ماش پلو به روش محلی
ماش پلو خواص بسیاری دارد.در طرز تهیه ماش پلو ساده، یکی از انواع غذای محلی گنبدکاووس، مانند آماده سازی عدس پلو حتماً باید حبوبات را از شب قبل خیس کنید. توصیه ما این است که ماش را تقریباً از 12 ساعت قبل خیس نموده و چند بار آب آن را عوض کنید؛ بعد از آن ماش آماده استفاده در غذا خواهد بود. بعلاوه برای درست کردن برنج ماش، برخلاف طرز تهیه پلو چکدرمه به گوشت چرخ نموده نیاز دارید.
- مرحله اول: برای درست کردن این غذای سنتی گنبدکاووس، پلوماش ابتدا باید ماش های خیس خورده را آبکشی نموده و آب آن را دور بریزید. یک قابلمه مناسب انتخاب نموده و ماش را به قابلمه منتقل کنید. به مقدار یک بند انگشت آب بر روی سطح ماش ریخته و درب قابلمه را ببندید؛ سپس قابلمه را بر روی حرارت قرار دهید. این ماش در میان پلو قرار می گیرد، به همین علت بهتر است که بیشتر از 1 ساعت پخته نگردد. بعد از پخته شدن، ماش را آبکشی نموده و کنار بگذارید.
- مرحله دوم: در فاصله زمانی پخته شدن ماش، پیاز را پوست گرفته، آن را شستشو دهید و رنده کنید. آب پیاز رنده شده را بگیرید تا گوشت شما طعم بدی نداشته باشد. سپس گوشت چرخ نموده را در یک کاسه مناسب قرار داده، با پیاز ترکیب کنید و ورز دهید.
- مرحله سوم: بعد از ورز دادن گوشت، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و مجددا ورز دهید تا ادویه ها با گوشت چرخ نموده و پیاز به خوبی ترکیب شوند.
- مرحله چهارم: گوشت را به مدت 30 دقیقه در یخچال استراحت دهید؛ بعد از آن گوشت را از یخچال خارج نموده و به صورت قلقلی های کوچک و گرد آماده کنید.
- مرحله پنجم: یک تابه را بر روی حرارت قرار دهید و کمی روغن در آن بریزید تا به خوبی داغ گردد. بعد از داغ شدن روغن و تابه، گوشت های قلقلی را در روغن سرخ کنید. گوشت ها را در ظرفی قرار دهید که سطح آن را با دستمال حوله ای پوشانده اید؛ این کار یاری می نماید تا روغن اضافی کوفته قلقلی های شما گرفته گردد.
- مرحله ششم: برنج را پاک نموده، شست وشو دهید و به مدت یک ساعت خیس کنید. بعد از آن برنج را به یک قابلمه مناسب منتقل نموده و روی آن آب گرم یا ولرم بریزید، به نحوی که یک بند انگشت روی برنج شما با آب پر گردد.
- مرحله هفتم: در مرحله هفتم از طرز تهیه ماش پلو با گوشت چرخ نموده کمی نمک و روغن به برنج اضافه نموده و حرارت را ملایم کنید. اجازه دهید که برنج شما کمی نرم شده و آماده آبکشی گردد. بعد از آبکش کردن برنج، یک قابلمه مناسب انتخاب نموده و کف آن را کمی روغن بریزید.
- مرحله هشتم: برای ته دیگ این غذای لذیذ می توانید از سیب زمینی بهره ببرید. سیب زمینی را پوست گرفته و ورقه ورقه کنید؛ سپس ته قابلمه بچینید. البته می توانید نان هم برای ته دیگ به کار ببرید.
- مرحله نهم: بعد از آن برنج را به صورت لایه لایه داخل قابلمه بریزید. لایه اول که کف قابلمه نهاده شد، کمی ماش بر روی آن ریخته و مواد گوشتی را نیز اضافه کنید. سپس یک لایه دیگر برنج ریخته و مواد گوشتی و ماش را مجددا بر روی آن قرار دهید. تا زمان اتمام برنج و مواد گوشتی این کار ادامه پیدا می نماید.
- مرحله دهم: در نهایت روی سطح برنج، زعفران دم نموده بریزید و درب قابلمه را ببندید. تقریباً 40 دقیقه تا 60 دقیقه زمان ضروری است تا برنج با حرارت ملایم دم کشیده و آماده گردد.
- مرحله یازدهم: بعد از آماده شدن پلو، آن را در ظرف سرو بریزید. پلو را به همراه مواد گوشتی و کمی کشمش یا زرشک که در روغن تفت خورده است، تزیین نموده و نوش جان کنید. طرز درست کردن ماش پلو آسان است تنها کافی است همه مراحل را به ترتیب انجام دهید.
در خاتمه طرز تهیه پلو ماش با گوشت باید بگوییم که اگر قصد سفر به شمال ایران و استان گلستان را دارید و می خواهید غذاهای محلی این شهر مانند ماش پلو را امتحان کنید، بهتر است تا با برترین و معروفترین رستوران و فست فودهای شهر گنبدکاووس آشنا شوید.
چند نکته برای تهیه ماش پلو ساده و لذیذ
ماش پلو، این غذای ایرانی هواداران زیادی دارد.در طرزتهیه ماش پلو، غذای محلی گنبدگاووس به رعایت چند نکته طلایی نیاز دارید تا در نهایت غذای شما طعم مجذوب کننده و لذت بخشی داشته باشد.
- ماش در زمان پخته شدن ممکن است به درب قابلمه بچسبد. این دانه های ماش تقریباً از بقیه سفت تر هستند، اما بعد از پخت شما می توانید آن ها را از درب قابلمه جدا کنید. به همین علت است که در قابلمه، دیگر ماش خام یا سفت نخواهید داشت.
- شما می توانید به جای کوفته قلقلی از گوشت چرخ نموده ساده و پخته شده با پیاز، قطعات سینه مرغ، مرغ ریش ریش شده یا تکه های گوشت ماهیچه نیز بهره ببرید. بعلاوه می توانید این غذا با ماش و برنج را با تن ماهی و ماهی نیز آماده نموده و سرو کنید؛ همه چیز به ذائقه شما بستگی دارد.
- نسبت ماش به مواد اولیه و برنج 1 به 3 خواهد بود، یعنی یک پیمانه ماش و 3 پیمانه برنج. براساس این مقدار می توانید نسبت برنج و حبوبات را بیشتر کنید.
- در زمان تمیز کردن ماش بهتر است که ماش هایی که ریزتر هستند را جدا کنید، چون این دانه ها معمولاً پخته نشده و خام باقی می مانند.
- مقدار کوفته قلقلی ها در ماش پلو خوشمزه باید در حد یک فندق باشد.
- هنگام دم کردن برنج در صورت تمایل می توانید لابه لای آن میزانی شوید خشک یا تازه بریزید.
- مطابق ذائقه خود، ماشک پلو را در کنار ترشی یا سالاد سرو کنید.
- برای تزئین ماش پلو مجلسی می توانید از میزانی پیاز سرخ شده یا هویج رنده و سرخ شده نیز بهره ببرید.
- پس از پخته شدن ماش، آن را در کمی روغن تفت دهید تا پوست آن جدا نگردد.
خواص ماش
ماش یکی از انواع حبوبات پرخاصیت است.ماش سرشار از مواد معدنی مانند کلسیم و پتاسیم بوده که برای بدن بسیار مفید هستند. کلسیم موجود در ماش باعث تقویت بافت های استخوانی شده و از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری خواهد نمود. ترکیبات موجود در این ماده غذایی، فولیکول های مو را تقویت نموده و مانع از ریزش مو می گردد.
از دیگر فواید ماش می توان به بهبود فعالیت دستگاه گوارش و درمان یبوست اشاره نمود. بعلاوه مصرف ماش با جلوگیری از افزایش فشار خون، به حفظ سلامت قلب یاری می نماید. ماش بخشی از نیاز بدن به آهن را تامین نموده و برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن مفید خواهد بود.
ماش پلو، لذیذ و پرخاصیت!
در این مطلب طرز تهیه ماش پلو به روش محلی و ساده را با شما مرور کردیم. این غذا یک غذای محلی از شهر گرگان و سمنان است که هواداران زیادی دارد و در هر مراسمی می توان آن را سرو کرد.
در خاتمه این مطلب، باید بگوییم که اگر به غذاهای گرگانی علاقه دارید اما زمان تهیه آن را ندارید، می توانید از نکته های خرید یاری بگیرید. به این منظور، برای خرید کباب گنبد کاووس و دیگر غذاهای محلی و ایرانی وارد صفحه سفارش غذا انلاین گنبد کاووس یا سفارش آنلاین غذا گرگان شده و موارد دلخواه خود را آنلاین سفارش دهید.
منبع: اسنپ فود