خواص پسته و تاثیرات جادویی آن
به گزارش نکته های خرید، در میان مغزها پسته یکی از لذیذترین و خوشمزه ترین هاست که خواص زیادی نیز برای سلامتی بدن دارد. وجود چربی های سالم، پروتئین فراوان و انواع آنتی اکسیدان ها، این دانه کوچک را به خوراکی مناسبی برای کاهش وزن و بهبود سلامت قلب و روده تبدیل نموده است.
1. سرشار از ریزمغذی های کمیاب
هر اونس یا 28 گرم پسته که شامل حدود 49 عدد پسته است دارای 156 واحد کالری، 8 گرم کربوهیدرات، 6 گرم پروتئین، 30 گرم فیبر و 12 گرم چربی است که 90 درصد این چربی ها برای بدن مفیدند. بعلاوه این اندازه پسته از نظر ویتامین ها و مواد معدنی قادر است 24 درصد ویتامین B6 موردنیاز روزانه و نیز 18 درصد مس، 8 درصد پتاسیم، 14 درصد فسفر، 16 درصد تیامین و 17 درصد منگنز موردنیاز روزانه بدن را تأمین کند.ویتامین B6 فراوان موجود در پسته دارای کارنمودهای ضروری ای ازجمله تنظیم قند خون و تشکیل هموگلوبین (مولکولی که اکسیژن را به گلبول قرمز می رساند) است. پسته بعلاوه منبع غنی پتاسیم است و اندازه پتاسیم موجود در 28 گرم پسته بیشتر از نصف یک موز بزرگ است.
2. شاگرد اول مغزها از نظر آنتی اکسیدانآنتی اکسیدان ماده ای حیاتی برای حفظ سلامت سلول هاست و آنها را از آسیب حفظ می نماید بنابراین در کاهش ریسک ابتلا به بیماری ها ازجمله سرطان نقش کلیدی دارد.
پسته در میان مغزها بیشترین اندازه آنتی اکسیدان را دارد. اندازه لوتئین و زآگزانتین موجود در پسته که از آنتی اکسیدان های ضروری برای سلامت چشم محسوب می شوند بسیار بالاست. این آنتی اکسیدان ها چشم را از عوارض نور آبی و کاهش دید مرکزی که با افزایش سن اتفاق می افتد، حفظ می نماید. در کنار این آنتی اکسیدان ها، پلی فنول و توکوفرول موجود در پسته نیز در کاهش بیماری های قلبی و محافظت از سلامت بدن در مقابل سرطان مؤثرند.
آنتی اکسیدان های موجود در پسته به راحتی در معده هضم و در فرایند گوارش به آسانی جذب بدن می شوند.
3. کالری کم و پروتئین زیادبا وجود فواید زیاد انواع مغزها عموما اندازه کالری آنها بسیار بالاست، اما پسته در این میان استثناست. هر 28 گرم پسته فقط 156 کالری دارد، درصورتی که همین اندازه گردو حاوی 183 کالری است. از نظر اندازه پروتئین، پسته بعد از بادام دارای بیشترین اندازه پروتئین است به طوری که 20 درصد وزن پسته را پروتئین تشکیل می دهد. پسته حاوی آمینواسیدهای ضروری تشکیل دهنده بلوک های پروتئین است. بعضی از آمینواسیدها باید در رژیم غذایی فرد موجود باشد و بدن قادر نیست آنها را بسازد. آرژینین یکی از این آمینواسیدهاست که 2 درصد آمینواسیدهای موجود در پسته از این گروه است. این آمینواسید در بدن به اکسید نیتریک تبدیل و باعث گشادی عروق خونی و بهبود جریان خون می گردد.
4. یاری به کاهش وزنبه طورکلی با وجود اینکه مغزها سرشار از انرژی هستند اما در بین غذاهای گیاهی کاهش دهنده وزن، مصرف آنها همیشه گزینه مناسبی است. پروتئین و فیبر بالای پسته احساس سیری را افزایش می دهد و باعث کاهش اشتها می گردد. در خصوص اثر پسته در کاهش وزن، مطالعات کمی انجام شده، اما نتیجه همه آنها امیدوارنماینده است. نتایج یکی از این مطالعات نشان می دهد که کاهش شاخص توده بدنی افرادی که در یک رژیم لاغری 12 هفته ای هر روز بعد ازظهر به جای میان وعده 53 گرم پسته مصرف نموده اند 2 برابر بیشتر از افرادی است که همین اندازه نان مصرف نموده اند. مطالعه دیگری که در مدت 24 هفته بر روی افراد دارای اضافه وزن صورت گرفت نشان داد که اگر این افراد 20 درصد از کالری موردنیاز بدن خود را با خوردن پسته تأمین نمایند، دور کمرشان حدود یک ونیم سانتی متر بیشتر از کسانی که این رویه را دنبال ننموده اند کاهش می یابد.
بخش زیادی از چربی موجود در پسته در دیواره سلولی بافت آن ذخیره شده و امکان جذب آن در روده وجود ندارد و این خود یکی از عواملی است که مصرف پسته را برای کاهش وزن مناسب می سازد؛ زیرا چربی های موجود در پسته به طور کامل جذب نمی شوند. جدا کردن پسته از پوست آن هنگام خوردن، به علت صرف زمان سبب می گردد نسبت به خوردن مغز پسته پوست کنده 41 درصد کالری کمتری دریافت کنید.
5. یاری به عملکرد باکتری های مفید رودهپسته غنی از فیبر است و فیبر برای باکتری های روده مفید است. پروبیوتیک ها پس از تخمیر فیبر موجود در پسته آن را به اسیدهای چرب زنجیره کوتاه نظیر بوتیترات تبدیل می نمایند که منافع متعددی ازجمله کاهش ریسک پیشرفت مسائل گوارشی، سرطان و بیماری های قلبی برای سلامتی دارد.
6. کاهش دهنده کلسترول و فشار خونپسته از راه های متعدد قادر است ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش بدهد. یکی از آنها تأثیر مثبت آنتی اکسیدان های موجود در آن بر کاهش کلسترول خون و بعلاوه تنظیم فشار خون است.
مطالعات متعدد تأثیر پسته را در کاهش کلسترول خون اثبات نموده اند. 67 درصد این مطالعات نشان داده است که اگر قسمتی از کالری موردنیاز روزانه به وسیله پسته تأمین گردد، سطح کلسترول بد یا LDL و نیز اندازه کل کلسترول کاهش و در مقابل کلسترول خوب یا HDL افزایش می یابد. نتایج مطالعه ای روی 33 مرد جوان که از یک رژیم مدیترانه ای استفاده می کردند نشان داد که اگر این افراد تنها به مدت 4 هفته پسته را جایگزین چربی های ساده حیوانی نمایند اندازه کلسترول بد آنها 23 درصد، اندازه کل کلسترول 21 درصد و اندازه تری گلیسرید خون آنها 14 درصد کاهش می یابد.
پسته علاوه بر کلسترول، اندازه فشار خون را نیز کاهش می دهد. نتایج 21 مطالعه ای که پیرامون اثر پسته بر کاهش فشار خون انجام شد حاکی از آن است که خوردن پسته، حد بالای فشار خون را به اندازه 1,82 میلی متر جیوه و حد پایین فشار خون را به اندازه 0,8 میلی متر جیوه کاهش می دهد.
7. یاری به سلامت عروق خونیلایه درون رگی (Endothelium) لایه نازکی از سلول هاست که درون عروق خونی را می پوشاند. این لایه وظایف مهمی را در سیستم گردش خون به عهده دارد. عملکرد نامناسب لایه درون رگی یکی از عوامل ابتلا به بیماری قلبی است. مشخصه عملکرد نامناسب لایه درون رگی، کاهش اتساع وریدی است که به کاهش جریان خون منجر می گردد. اکسید نیتریک نقش مهمی در اتساع وریدی ایفا می نماید. پسته حاوی مقادیر فراونی از آمینواسید آرژینین است که در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می گردد و به این ترتیب این مغزهای کوچک می توانند نقش مهمی در سلامت سیستم گردش خون ایفا نمایند.
نتایج مطالعه ای که روی 42 بیمار که در مدت 3 ماه، روزانه 40 گرم پسته مصرف می کردند، انجام شد حاکی از بهبود عملکرد لایه درون رگی و کاهش مشکل سفتی عروق است.
8. کاهنده قند خونگرچه اغلب مغزها کربوهیدرات بالایی دارند (که پس از مصرف به صورت گلوکز در بدن آزاد می گردد)، شاخص گلوکز در پسته پایین است. پایین بودن شاخص گلوکز در پسته بدین معناست که کربوهیدرات موجود در پسته قند خود را به آرامی در بدن آزاد می نماید و در نتیجه، پس از مصرف پسته قند خون به طور ناگهانی افزایش نمی یابد. نتایج یک مطالعه نشان داده است که در صورت مصرف 56 گرم پسته در یک رژیم غذایی مبتنی بر کربوهیدرات، بعد از یک ماه، قند خون در یک فرد سالم به اندازه 20 تا 30 درصد کاهش می یابد. یافته های مطالعه دیگری حاکی از آن است که اگر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به مدت 12 هفته روزانه 25 گرم پسته به عنوان میان وعده مصرف نمایند؛ اندازه قند خون (Fasting Blood Sugar) آنها 0,9 کاهش می یابد.
پسته علاوه بر فیبر، چربی های سالم و آنتی اکسیدان های فراوان، حاوی مواد مفیدی مانند منیزیم، کارتنوئید و فنولیک است که همگی به کنترل قند خون یاری می نمایند.
9. تنوع در مصرفپسته علاوه بر اینکه خودش به تنهایی یک میان وعده لذیذ، مفرح و پرخاصیت است، طعم لذیذ، همه پسند و نیز تطبیق پذیری اش با طعم بسیاری از خوارکی ها سبب شده است که بتوان از آن برای تهیه و تزئین غذاها و دسرهای مختلف استفاده کرد. رنگ سبز و بنفش مغز پسته می تواند به یک بشقاب سالاد، اسنک یا چیزکیک جلوه زیبایی ببخشد. مانند سایر مغزها از پسته نیز می توان کره بسیار لذیذی تهیه کرد. پسته را می توانید به گرانولا یا غلات صبحانه خود اضافه کنید و از طعم آن لذت ببرید. می توانید از پودر پسته برای تزئین ماهی پخته شده بهره ببرید و از ترکیب طعم آن شگفت زده شوید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون